Methodes

Methodes

EFT
Ik werk als gevorderd opgeleid EFT Register therapeut, recent ook internationaal gecertificeerd, veel met de methode EFT: Emotionally Focused Therapy. EFT is erop gericht te kijken naar wat er in het contact tussen jullie echt gebeurt, wat jullie beider behoeftes zijn en wat jullie hierin voor elkaar kunnen betekenen. Dit is dus veel effectiever en duurzamer dan methodes die vooral gericht zijn op meer algemene communicatieregels. Ik ben hier uitgebreid in opgeleid en gecertificeerd en heb veel geloof in en goede ervaringen met deze wereldwijd gebruikte en beproefde methode. Als je meer over EFT wilt weten, klik dan op voorgaande link.

Verder ben ik na mijn studie psychologie intensief en langdurig opgeleid in Systemisch Werken (bijv. Familieopstellingen), Transactionele Analyse en Voice Dialogue. Allemaal mooie, verdiepende, beproefde en elkaar versterkende methodes.

Systemisch werken/opstellingen
Een (familie)opstelling is een ruimtelijke weergave van een (familie)systeem. Je kunt het zien als een levende (familie)foto. Het doel van een opstelling is om symptomen en onbewuste dynamieken in een (familie)systeem inzichtelijk te krijgen. De ervaring, het inzicht en het gevoel van een opstelling hebben vaak duurzaam effect op mensen. Het werkt verder op een onbewust niveau. De ervaring leert dat het een generatief proces is. Dat wil zeggen dat de geboden oplossingsrichting nieuwe verdergaande veranderingen op gang kan brengen.

Transactionele Analyse 
Transactionele Analyse onderzoekt de dagelijkse communicatie tussen mensen en de daaronder liggende dynamieken, drijfveren en patronen. Het heldere, praktisch te gebruiken model geeft een kapstok om (vaak ingewikkelde) interactiepatronen te snappen en te doorbreken. Er ontstaan dan meer ‘Volwassen' en effectieve communicatiepatronen, gesprekken en boodschappen. 

Voice Dialogue
Voice Dialogue is gebaseerd op een uitgebreide en heldere psychologische theorie en is in het werken ermee heel concreet toepasbaar. In je gedrag word je gestuurd door verschillende en vaak tegenstrijdige innerlijke kanten van jezelf. Sommigen krijgen in ons dagelijks leven (te) veel ruimte, terwijl we andere, meer helpende, aspecten vaak wel in ons hebben, maar nauwelijks tot uiting brengen omdat ze in onze ontwikkeling naar de achtergrond of soms zelfs verstoten zijn geraakt. 
Het is een krachtige methode om mensen te begeleiden bij het beter leren kennen van de verschillende kanten van zichzelf en hun innerlijke drijfveren en motieven. 
Voice Dialogue is een avontuurlijke en niet-oordelende methode die leidt tot diepgaande inzichten en blijvende resultaten. Je kunt hiermee effectiever en bewuster sturing geven aan je eigen handelen. 

Vertrouwen
Los van de methodieken en stromingen waar ik als therapeut gebruik van maak, gaat het vooral om het contact en de ontmoeting die we hebben als mensen onderling. De aanwezigheid van een basis van vertrouwen en de bereidheid die er in het contact al dan niet ontstaat is de belangrijkste basis voor groei.


De ogen van de geliefde zijn een spiegel waarin we ons zelfbeeld gereflecteerd zien - Bowlby