Mijn benadering

Mijn benadering

Patronen
In iedere relatie ontwikkel je patronen. Deze worden gevormd door hoe je gedurende de tijd naar elkaar bent gaan kijken, bent gaan luisteren en op elkaar bent gaan reageren. Dit kunnen helpende en versterkende patronen zijn, maar ook negatieve, ondermijnende patronen. Kortdurende strubbelingen of af en toe eens flink ruzie maken hoeft helemaal niet erg te zijn. Maar wanneer negatieve interacties een vast patroon worden en je erin verstrikt raakt, kan het erg moeizaam worden. Ook kun je, zonder dat jullie ruzie hebben, je eenzaam voelen of van elkaar verwijderd. 

Je kunt je erg somber of verdrietig voelen als je relatieproblemen hebt. Je denkt er veel over na en twijfelt misschien of je de relatie moet verbreken of niet. Misschien krijgt een van jullie gevoelens voor een andere man of vrouw. Jullie hebben vaak ruzie over kleine en grote onderwerpen of je hebt het gevoel dat je nauwelijks meer echt contact met elkaar hebt. Ik help je tijdens de relatietherapie om jezelf (weer) bewust(er) te worden van gevoelens en behoeften die belangrijk voor je zijn, en die vervolgens over te brengen op je partner op een manier die uitnodigt tot positieve reacties.  

Wanneer in relatietherapie
Hoe langer je wacht met het aanpakken van een moeizame relatie, hoe complexer de problemen vaak worden, hoe meer je erin ‘verstrikt' raakt en hoe pijnlijker dat kan worden. Vaak zoeken stellen pas hulp als hun relatie helemaal vastgelopen is. Tijdig samen kijken naar wat er precies tussen jullie speelt, kan echter helpen het tij te keren voor het te laat is. 

Ook voor gezonde relaties
Relatietherapie kan in ‘gezonde' relaties ook heel verrijkend zijn. Je last dan een moment in om jullie relatie, patronen, communicatie en verbintenis tegen het licht te houden, te evalueren en eventueel bij te stellen. Je kunt hier dan samen nog sterker uitkomen dan jullie al waren.

Als je al weet dat je uit elkaar wilt gaan
Mocht je samen of afzonderlijk tot het besluit komen dat je niet meer in jullie (liefdes)relatie verder kunt of wilt, dan kan relatietherapie ondersteunen bij het zo goed mogelijk uit elkaar gaan. Voor de toekomst van elk van jullie apart, en ook voor de kinderen die je eventueel samen hebt. Je blijft immers, zeker als je kinderen hebt, voor altijd aan elkaar verbonden.

Als jullie besluiten uit elkaar te gaan, kan begeleiding helpen dit zo goed mogelijk te doen. Mocht het nodig zijn, dan kan dat ook met betrokkenheid van een juridisch onderlegde mediator in Den Bosch met wie ik samenwerk. ‘Goed scheiden' kan zorgen voor (behoud van) een goede verstandhouding waarbij jullie afzonderlijk en ook de mogelijk betrokken kinderen het meest zijn gebaat. 

Dat de ene mens van een andere mens moet houden, dat is misschien wel de moeilijkste taak die ons is toevertrouwd, de ultieme taak, de eindtoets, het werk waarvoor al het andere werk slechts voorbereiding is. - Rainer Maria Rilke