Meer over EFT

Meer over EFT

Een van de methodes die ik in relatietherapie veel gebruik is EFT.
Als psycholoog spreekt het me aan dat EFT een wetenschappelijk onderbouwde en beproefde methode is. Zij put uit 20 jaar proces- en effectonderzoek. Daarnaast kent EFT een heel heldere opbouw en concrete stappen in verschillende fases. 

De voordelen van EFT zijn ondermeer: 

  • de liefde tussen jullie staat centraal, niet alleen ‘communicatieregels' en verstandig ‘probleemoplossen'
  • iedereen heeft de behoefte aan basisveiligheid in voor hem of haar belangrijke relaties. EFT kijkt naar de manier waarop jullie deze basisveiligheid in jullie relatie versterken of ondermijnen
  • als er geen veiligheid gevoeld wordt, heeft ieder mens zijn eigen verdedigings- en beschermingsmechanismen die vervolgens ook weer jullie relatie beinvloeden. Deze mechanismen vormen vaak een belangrijk onderdeel bij het in stand houden van de problemen in jullie relatie. In EFT kijken we naar jullie primaire mechanismen en hoe deze jullie relatie beinvloeden.

De resultaten zijn enorm:

  • bij 70% van de stellen die met EFT aan hun relatie hebben gewerkt waren na de therapie de relatieproblemen geheel over
  • bij 90% was er op zijn minst een aanzienlijke verbetering na 10 tot 12  sessies (bij gedragstherapeutische interventies was dit 35%)  
  • in het algemeen lijkt er bij EFT geen terugval te zijn na het beëindigen van de therapie
  • EFT blijkt ook effectief bij mensen die geneigd zijn zich terug te trekken of moeite hebben met het uiten van hun emoties.
Op de site van Stichting EFT Nederland (www.eft.nl) vind je nog meer informatie over de methode. Ik ben als gevorderd opgeleid en gecertificeerd EFT registertherapeut aan deze stichting verbonden. Tevens ben ik als docent aan de stichting EFT verbonden. 

 

Een stukje tekst dat het werken met EFT in relatietherapie mooi en treffend beschrijft:

"We waren op weg en vielen in een diep gat. We konden er niet uit komen en wisten niet waarom we er niet uit kwamen. Ik dacht dat het wel jouw fout of mijn fout moest zijn. Het lukte niet er uit te komen - en we bleven er maar wat in rondhangen. 

We waren op weg en kwamen in hetzelfde gat terecht. We begrepen het niet, weer niet. Ik dacht nog steeds dat het jouw fout of mijn fout wel moest zijn. Het was een hele worsteling en we realiseerden ons dat we hulp nodig hadden er uit te kunnen komen. Maar ook dat lukte nog niet direct. En toen eindelijk wel. 

We hadden hulp gevonden. We waren op weg en vielen in hetzelfde gat. We begrepen nu wat beter, hoe we erin waren gekomen. We begonnen te begrijpen dat het niet jouw fout en niet mijn fout was, het was het probleem van onze destructieve spiraal. Het kostte heel wat moeite uit het gat te komen - maar het lukte ons.

We gingen door met het aannemen van hulp. We waren op weg en vielen weer in dat diepe, diepe gat. We wisten nu zeker dat het weer die destructieve spiraal was, we waren er weer in terecht gekomen. We wisten nu ook dat we allebei pijn hadden en leden. We hielden elkaar vast en hielpen elkaar er uit.

We hadden nog steeds hulp. We waren op weg en zagen het gat. We reikten naar elkaar en bereikten elkaar - en liepen er om heen.
We vielen er niet in.

We hadden geen hulp meer nodig. We hadden elkaar goed vast en kozen een andere weg."